Julen i år var noget anderledes end jeg har været vandt til. Det var en jul i børnenes tegn, og de styrede den med hård hånd… ja særligt hele gavearrangementet.. Vi var færdige med at pakke ALLE gaverne op allerede kl. 20:30, for derefter at bevæge os tilbage til middagsbordet og nyde lidt hjemmelavet Ris a la mande – mig i et mildt stadie af chok over den, efter min mening, manglende hygge omkring gaverne… Puuuh!! Vi var fire voksne og tre børn. Julen i år blev nemlig holdt i det sydlige tyskland, nærmere München hvor min svigerinde og hendes tyske mand og deres to piger på henholdsvis 6 og 8 år, bor. Maden var bestilt ude, så ingen stress på selve juleaftenen, der blev pyntet træ, gået i kirke (krybbespil for børnene) og hygget stille og roligt. Måske er jeg mere traditionsbundet når det kommer til juleaften, end jeg havde forestillet mig, for jeg savnede altså de brunede kartofler, som egentligt var det eneste som jeg syntes manglede på julebordet.. sådan en stor gummiagtig kartoffel knödel skal man vist være helt eller delvist tysker for at nyde…og det er jeg vist langtfra.

Alt i alt har det været 3 rigtigt hyggelige juledage i familiens tyske skød, men det med gaverne det vil jeg gerne kæmpe for, at gøre anderledes i vores hjem. Kim og jeg har sågar snakket om muligheden for, at tage den amerikanske tradition til os, hvor gaverne først bliver åbnet den 25. december om morgenen. På den måde, er der ingen ”børne”stress juleaften, der kan de voksne hygge sig med gaver når børnene er puttet.. for på den måde er de nemlig friske og veloplagte til at åbne og lege med gaverne om formiddagen. Måske ville en kombination af de to variationer være en god løsning.. Det må vi se på, så snart Alicia og hendes brøster bliver store nok til at forstå hele gavehalløjet. I Tyskland havde Alicias to små kusiner MEGET travlt med, at få de mange pakker delt ud og hurtigt pakket op, at jeg slet ikke fik set hvem der fik hvad af hvem og hvorfor, at jeg, da det hele var overstået, sad tilbage med en noget lad og uindfriet fornemmelse.. Meeen.. måske er det bare umuligt at gøre det anderledes med børn i huset, det finder vi ud af en dag.

Natalina var også med os i Tyskland, ikke mindst i vores tanker, men også i form af den lille farvestrålende engel, som vi købte til hendes første jul, til at hænge på træet og minde os om vores lille engel som hvert år ved denne tid, mangler så forfærdentlig meget. 1. juledag var vi alle tre en tur i den katolske kirke, som ligger lige oppe bagved deres hus, og tænde lys for hende, fire i alt, et fra mor, et fra far, et fra lillesøster… og et fra lillebrøster.. Det føltes rart at mindes hende der, særligt velvidende at hendes farmor havde sørget for lys i hendes lanterne hos hende herhjemme.

Blog Image